Jaarlijks een lagere energierekening?

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 Nederlanders zich zorgen maakt over de hoogte van hun energierekening. Dit terwijl het eigenlijk vrij eenvoudig is om op de energierekening te besparen. In dit artikel kunt u een aantal manier vinden waarmee u jaarlijks tot honderden euro’s kunt besparen.

Energiemaatschappijen vergelijken

Het vergelijken van energiemaatschappijen is een goede eerste stap om te bekijken of u momenteel niet te veel betaald. Ook kunt u de afweging maken of het interessant is om een energiecontract af te sluiten met een vast tarief of met een variabel tarief. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om online verschillende prijzen te vergelijken van energiemaatschappijen. In de meeste gevallen kunt u zelfs met uw eigen energiemaatschappij onderhandelen over lagere prijzen. Zij bevinden zich namelijk in een erg concurrerende markt en willen graag vasthouden aan hun klantenbestand.

Zonnepanelen en Isolatie

Andere manieren die u helpen besparen op uw energierekening zijn het plaatsen van zonnepanalen of het aanbrengen van isolatie. De aanschafkosten van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie liggen rond de €5.500,-. De jaarlijkse besparingen die zonnepanelen u brengen liggen rond de €550,- en €800,-. Met een levensduur van 25 jaar is dit dus een uiterst interessante investering. U kunt vergelijkbare resultaten behalen door het laten aanbrengen van dak-, vloer- of spouwmuurisolatie. De investeringskosten hiervoor liggen tussen de €1.000,- en €2.000,-. Afzonderlijk van leveren de isolatiewerken een besparing op van ruim €220,- per jaar. Doordat de warmte in uw woning lang wordt vastgehouden hoeft de cv-ketel minder hard te stoken wat veel energie bespaart.

Energie management

Een andere manier om te besparen op uw energierekening is door het managen van uw energieverbruik. Zo kan er jaarlijks ruim €100,- bespaart worden door uw elektronische apparaten niet in het stopcontact te laten na gebruik, maar de volledig uit te pluggen. Denk hierbij aan uw computer, router en tv. Een andere grote energiepost is de wasmachine. Door structureel op 30 graden (of de eco-vriendelijke stand) te wassen zult u zien dat uw energierekening maandelijks lager uit zal vallen. Maakt u zich dus zorgen over de hoogte van uw energierekening, dan kunt u deze tips toepassen om deze lager uit te laten vallen.